“The question is not how to get cured,
but it’s how to live.”
- Joseph Conrad
Mijn positionering
Coordinaten
“An island, if it is big enough, is no better than
a continent. It has to be really quite small, before it feels like an island; and this story will show how tiny it has to be, before you can presume to fill it with your own personality”
D.H. Lawrence, 1928
Embracing a creative life
Kunsteducatie bij patiënten met chronische aandoeningen
“Meet me in a place where
I am a person, - not a problem
To be solved.”
- Rina Bloom
Dit gedicht door Rina Bloom geeft een duidelijk beeld van een probleem waar veel patiënten met een chronische aandoening of ziekte tegen aan lopen: eigenaarschap en de eigen identiteit bij de diagnose chronische aandoening. Zelf ben ik meer dan één decennium lang chronisch patiënt. De zoektocht naar mijzelf als persoon en kunstenaar zonder directe voorbeelden en handvatten vanuit mijn directe omgeving bleek een hele opgave. Vooral gedurende de pandemie in de afgelopen jaren heb ik, in mijn isolement als chronisch zieke, de relatie tussen mijzelf en kunst beter leren begrijpen. Ik ben van mening dat kunsteducatie een belangrijke rol kan spelen bij de ontwikkeling van eigenaarschap en identiteit bij deze patiënten. De inzet van kunsteducatie als schakel in de tweedelijns- en private zorg is nog een vrij onbekend terrein en ik zie hier kansen voor kunsteducatoren.
Een onzichtbaar gevaar
Het moment van diagnosestelling ‘chronisch ziek’ door specialistische zorgverleners zorgt voor grote veranderingen in het prive- en werkleven van het individu en zijn directe omgeving. Volgens onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid en het Centraal Bureau van Statistiek (2022) hebben ruim 10 miljoen mensen in Nederland hebben een chronische aandoening. Hiervan hebben in de categorie 15-45 jarigen slechts 60% en 45-75 jarigen minder dan 50% een betaalde baan. Ook het verschil in arbeidsuren is significant want het aantal chronisch zieken dat 35 of meer uren per week werkt is minder dan 50%.
Daarnaast verandert het dagelijkse doen en laten drastisch. De invloed van chronische indicaties op zowel de fysieke als psychosociale en cognitieve ontwikkeling is groot. Denk hierbij aan facetten als carrières, relaties, educatie e.d. Ook voor de directe omgeving is deze verandering te voelen en wordt er veel gevraagd als het gaat om zorg en support vanuit familiare kring en vrienden.
Identiteit: Persoon of probleem?
Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat de identiteit van de patiënt, zoals aangetoond in mijn 21-29 jarige doelgroep, een verandering ondergaat. De identiteit van chronisch zieken wordt net als het fysieke lichaam aangetast. Dit zorgt volgens psycholoog Howard Leventhal (1999) voor potentiële uitdagingen rondom de eigen identiteit en omgang met de aandoening. Ook Veronica LoFaso, directeur Geriatrisch Medisch Onderwijs en assistent professor Risa Breckman (2010), beiden werkzaam aan Weill Cornell Medical College in New York in de Verenigde Staten, hebben onderzoek gedaan naar de staat van educatie rondom de identiteit van de patiënt. De educatie wordt vanuit de zorgprofessional richting chronisch zieke patiënten gegeven. Uit dit onderzoek bleek dat deze educatie onvoldoende was en hiervoor doen LoFaso en Breckman een aantal conclusies en aanbevelingen. Eén van de conclusies is onder andere dat ‘health literacy’ (vertaald: gezondheid geletterdheid/vaardigheden) te wensen overlaat. Er zijn weinig handvatten beschikbaar gericht op identiteitsmanagement en gezondheidsvaardigheden die op een impactvolle manier deze vorm van educatie overbrengen. Ik ondervond dat deze vorm van educatie in Nederland nog vrij onbekend is ondanks de toenemende aandacht naar mentale gezondheid in de laatste jaren. Ik constateer dat het ook ontbreekt aan kwalitatief onderzoek op dit gebied.
Kunsteducatie kan bij de ontwikkeling van de identiteit van chronisch zieken een grote rol spelen. In mijn optiek ligt de kracht van kunsteducatie in de veelzijdigheid van het bijna universele aspect van haar eigenschappen. Barbara Groot, onderzoeker bij de Leyden Academy en het LUMC, deed in 2021 een onderzoek naar het uitvoeren van kunstzinnige ingrepen (schilderen, dansen, etc.) die een aantoonbaar effect hebben bij ouderen die deze medische zorg genieten. Ik concludeer op basis van dit onderzoek dat kunsteducatie bijdraagt aan de ontwikkeling van het hervormen en het herontdekken van de identiteit van patiënten die chronische zorg nodig hebben.
Verbinding
Uit mijn onderzoek komt naar voren dat kunsteducatie een andere dimensie geeft aan de reguliere communicatie tussen patiënt, doktoren en of de directe omgeving. Uit onderzoek van Bart Pouls (2022) is gebleken dat het overbrengen van informatie op een spelende en creatieve manier ervoor zorgt dat de informatie een langere tijd blijft hangen en (door)werken. De communicatie en educatie is normaliter een mondelinge dialoog is tussen twee partijen. Bij deze dialoog spelen praktische problemen, zoals het gebrek aan digitale geletterdheid of taalbarrières een rol. Daarnaast kunnen ook indirecte problemen zoals het niet volledig kunnen uiten van zorgen obstakels vormen. Volgens Nussbaum (2010) kan het gebruik van verbeelding en het maken van kunst patiënten en hun omgeving met elkaar verbinden. Ook zorgt dit ervoor dat de (innerlijke) leefwerelden aan elkaar getoond worden. Ik ben dan ook van mening dat kunsteducatie hier haar kracht kan inzetten om op een creatieve en spelende manier de bovengenoemde dialoog vorm te geven.
Dit is waar kunsteducatie aansluiting vindt met de zorg en de chronisch zieke patiënten. Een praktisch voorbeeld hiervan is de VR-installatie van Jenny van der Broecke en studio APVIS, genaamd ‘Far Inside’ (2017). Hierbij werd voor diverse zorgverleners een virtuele omgeving gemaakt over de belevingswereld van patiënten met een geestesziekte in de hoop zo een beter inzicht te krijgen in de dagelijkse wereld van deze groep patiënten. Zo wordt er op een kunstzinnige manier educatie verleend aan zorgprofessionals en andere partijen. Dit is nog een onderontwikkeld gebied. Ik ben van mening dat hiervoor vervolgonderzoek nodig is.
Eigenaarschap over het leven
Ik ervaar dat het eigenaarschap van de chronisch zieke patiënt op de proef wordt gesteld door de verandering in verantwoording en keuzes in het eigen leven. Eigenaarschap wordt in verschillende contexten verschillend ingevuld. Zo wordt eigenaarschap in het onderwijs aangeduid als het dragen van verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces (van der Ploeg, 2020). Het eigenaarschap in het leven wordt daarentegen veelal door termen als zelfmanagement, risico nemen, nieuwsgierigheid en criteria opstellen, ondersteund en vormgegeven (Pierce et al. 2003). In welke context de term eigenaarschap dan ook geplaatst wordt, volgens mij staat de eigen individuele rol in de ontwikkeling centraal.
Piet van der Ploeg, docent en onderzoeker aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, spreekt over het inperken van eigenaarschap en vrijheid. Deze worden volgens hem aan banden gelegd door de hoeveelheid regels, normen en waarden vanuit onze Nederlandse maatschappij.
Zo wordt het eigenaarschap van chronisch zieken door algemeen heersende maatschappelijke ideeën onderdrukt.
Hierbij gaat het over ‘onschuldige’ maatschappelijke ideeën waar het leven van een productief en succesvol centraal lijken te staan. Het succes van een chronisch zieke lijkt af te hangen van een succesvolle baan, het kopen van een huis of het krijgen van kinderen. Deze lijken op een eerste oogopslag onschuldig, maar vele chronisch zieken in Nederland kunnen hieraan niet aan voldoen aan de heersende normen en waarden door hun gezondheidssituatie. Wij zijn allemaal maker van de spelregels van ons eigen leven, en dragen daar verantwoording voor. Het niet kunnen bestaan volgens de ideeën van een ander is geen zwakte. Het is het gebrek aan ruimte voor communicatie, de identiteit en het eigenaarschap van chronisch zieken in tegenstelling tot de algemene maatschappelijke opvatting, hier zie ik kansen voor kunsteducatie. Kunsteducatoren zoals ik kunnen het verschil maken door te werken aan de verbetering van communicatie, de identiteit en het eigenaarschap bij chronisch zieken door middel van diverse kunsteducatieve ingrepen.
Vanuit mijn optiek moeten kunsteducatoren hun kracht inzetten voor het aanpakken van de kern van het probleem: het loslaten van de heersende maatschappelijke visie ten aanzien van chronisch zieken. Kunsteducatoren zouden dan niet enkel symptoomgericht moeten werken. De kracht van kunsteducatie kan een verandering brengen op intrinsiek niveau en tevens een nieuw perspectief te bieden op de wereld.
Een perspectief waarbij er vanuit de patiënt wordt gekeken naar zijn of haar plaats in de wereld in plaats van poging om ergens in een voorgevormd idee te kunnen passen. Kunsteducatie heeft de vrijheid om te kunnen onderwijzen in het maken van tijd en ruimte en het creëren van jouw eigen spelregels voor het leven. Dit kan bereikt worden op verschillende kunstzinnige manieren. Zo schrijft Elizabeth Gilbert in haar boek Big Magic (2016) over het aanboren van de eigen innerlijke creativiteit die bedolven raakt met het opgroeien tot volwassenen. Ook kunstenaar Marco Bucci spreekt in zijn audioboek ‘Creativity and the campfire’ over het herontdekken van creativiteit en het innerlijk kind (2016).
Kunsteducatie heeft een plaats in het Nederlandse (zorg)landschap. De maatschappelijke ideeën over een succesvol en productief leven zorgen voor vele groepen in de Nederlandse maatschappij, waaronder de groep chronisch zieken, een grote en beklemmende druk. Kunsteducatoren kunnen hier een belangrijke rol spelen en het perspectief verleggen om de patiënt vanuit de eigen creativiteit kijken naar de wereld. Dit kan door het eigenaarschap, de identiteit van chronisch zieken en de communicatie te ontwikkelen en te uiten. Door het inzetten van kunsteducatie wordt de chronisch zieke, onafhankelijk van vorm, kleur, leeftijd of gezondheid in zijn kracht gezet. Hierbij vormt kunst het terrein waarbij iedereen er mag zijn en kunsteducatie geeft de chronische zieke patiënt de handvatten om te zeggen: wij mogen bestaan!
Bronnen
APVIS, A. (2022, May 11). Far Inside. Studio APVIS. https://apvis.nl/far_inside/
Bucci, M. (2016). Creativity And The Campfire. Marco Bucci.
Centraal Bureau voor de Statistiek. (2022, 27 februari). Vooral 45-plussers met chronische aandoening werken minder. Centraal Bureau voor de Statistiek. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/09/vooral-45-plussers-met-chronische-aandoening-werken-minder
Crespo, C., Santos, S. G., Canavarro, M. C., Kielpikowski, M., Pryor, J., & Féres-Carneiro, T. (2013). Family routines and rituals in the context of chronic conditions: A review. International Journal of Psychology, 48(5), 729–746. https://doi.org/10.1080/00207594.2013.806811
Gilbert, E. (2016). Big Magic: Creative Living Beyond Fear. Van Haren Publishing.
Groot, B., de Kock, L., Liu, Y., Dedding, C., Schrijver, J., Teunissen, T., van Hartingsveldt, M., et al. (2021). The Value of Active Arts Engagement on Health and Well-Being of Older Adults: A Nation-Wide Participatory Study. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(15), 8222. MDPI AG. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/ijerph18158222
Leventhal, H., Idler, E.L., Leventhal, E.A. (1999). The impact of chronic illness on the self
LoFaso, V.M., Breckman, R., Capello, C.F., Demopoulos, B. and Adelman, R.D. (2010), Combining the Creative Arts and the House Call to Teach Medical Students About Chronic Illness Care. Journal of the American Geriatrics Society, 58: 346-351. https://doi.org/10.1111/j.1532-5415.2009.02686.x
Ministerie van Volksgezondheid. (2022). Chronische aandoeningen en multimorbiditeit | Volksgezondheid en Zorg. vzinfo. Geraadpleegd op 30 mei 2023, van https://www.vzinfo.nl/chronische-aandoeniningen-en-multimorbiditeit
Nussbaum, M., Not for profit. Why democracy needs the humanities, 2010.
Pierce, J. L., Kostova, T., & Dirks, K. T. (2003). The State of Psychological Ownership: Integrating and Extending a Century of Research. Review of General Psychology, 7(1), 84–107. https://doi-org.fontys.idm.oclc.org/10.1037/1089-2680.7.1.84
Pouls BPH, Bekker CL, Gundogan F, et al. Gaming for Adherence to Medication using Ehealth in Rheumatoid arthritis (GAMER) study: a randomised controlled trial. RMD Open 2022;8:e002616. doi: 10.1136/rmdopen-2022-002616
Van der Ploeg, P. (2020, 26 februari). Paradoxen van eigenaarschap 1 – gastblog. Blogcollectief Onderzoek Onderwijs. https://onderzoekonderwijs.net/2020/02/26/paradoxen-van-eigenaarschap-1-gastblog/